.:Followers That Cheer Up My Blog~~

22 Nov 2011

Suka hati kau, atau suka hati makbapak kau?

Rasa nak menggila menaip blog macam dulu...
Tapi betul kata orang, dah jadi isteri ni, banyak tanggungjawab nak kena pikul, kelek, heret, galas dan sebagainya yang berkenaan... 205% agree!!
Dan dalam masa yang sama, banyak hati yang kita kena concern dan kena jaga.

So far, sejak bergelar isteri atas tiket nikah, belum kenduri, banyak DIY yang dah dilupakan...
Bajet banyak yang tak approve...
Plus, memang kekangan masa dan kereta.... (I mean kenderaan la!!)
Susah nak gerak sana-sini, so... buat sekadar yang boleh...

Ok, kat sini, saja nak share2 pengalaman lepas...
Seriusly, persiapan for our big day, memang the best moment of DEBARAN...
Kita rasa teruja to do everything, terutama DIY...
Bila dah nikah, hehehehe, cam tak pulun sangat dah...
So, betterlah jangan jarak sangat waktu nikah ngan kenduri, kalau takde sebab musabab yang paling logik...
Macam Kirah, selang sebulan!
Lepas nikah, sekolah sibuk ngan upacara kerja2 hujung tahun...
Dahla tu, mak mentua selalu masak sodap2, kompem makin montel...
Sendat rasanya baju nanti... Adeh...
Mak mentua tak salah hokeyh~
Salah diri sendiri sebab makan tak hengat dunia...

Ekceli, yang Kirah betul2 nak share kat sini adalah tentang kad jemputan...
For your information, Kirah tempah kad last minute...
Idea asal nak cartoonize sendiri, ilham dari Zack Zukhari, pastu print dalam bentuk kalendar... 
Sebab kalau boleh Kirah taknak orang buat kad tu...
At least, pakai selama setahun...

Malangnya, kalau dah tempah lambat, susahla....
Tak dapat cartoonize the kad as I wish...
Print as kalendar pon tak dapat...
Sigh~

As the solution left, I grab la yang paling murah...
38sen per piece, kad jenis sekeping depan belakang...
Design, custom design dari kedai Ideareka Warisan (JOHOR)
I choose design kartun sedia ada, tapi background theme-ing dengan my wedding attire - pepel...
I found the last artworks was awesome, sebab kartun itu comel macam kami yang bolat-bolat ni..

Dengan kudrat seorang perempuan yang gagah, bersusah payah membawa 1000pcs kad beserta 1000pcs sampul, dari Johor ke Kedah, by BUS...
It was so unbelievable, it was rejected...
100% freshly rejected by my parents..
Abah said malu, and it is not suitable untuk abah n mak who are teachers...
They said that, "just think, macamana orang akan fikir, jemputan dari mak and abah, the teachers, dengan gambar kartun cenggini?"
Kirah dengan selamba jawab," Do I care apa orang nak fikir... Think forwardla... Dalam erti kasar, tak perlu  jadi kolot" 
Tipu jer... Jawab dalam hati....

Ok, uols, jangan ikut apa yang Kirah buat yer...
Bukan apa, Kirah just terkilan sebab mak and abah Kirahis worry too much about others' thinking.
For me, dunia dah maju, we are in 2011, not in 1911... 
So everything will be OK as it was not over the limit of  Islam...
That is my principle...
For sure, abah and mak sangat tak suka bout my principle.
Hehehe...

Tapi...
Kirah pun satu....
Hari tu before tempah, dah tanya, "kartun, takper ke, bah?"
Abah said, mengarut tapi in my eyes, abah tak nafikan dengan tegas pon, so Kirah tot it is ok, hahahhah...
At last, dah siap nih, kena rejek, hahaha...
Burn RM380, abah pergi tempah another 500pieces for RM 150...
Hahaha... Sorry abah~
Cer tengok! 

Kami, bolat vs bolat~
See.. mcm kami...
Takperla, mula2 kecik hati jugak ngan mak abah, tapi last2, Kirah fikir ada mende nak buat dengan those cards tu, hahahah~~
Project XXX~
So, abah and mak, watch out, for ur daughter's craziness, heheheh~~

So kesimpulannya, nak buat kad, make sure abah and mak uols setuju... 
Sila tunjuk design dahulu kepada mereka...
Jangan sesuka hati cam Kirah...
Haahaha...
BTW, ni semua design kad yang Kirah pernah dreaming for before~

Kad ni sangat simbolik, comot but sangat meaningful... How adorable~~

Ini pon suka, tapi, mat saleh sangat~~

Inspiration, kartun lidi, phone-cup, suka gak...
Ok, dari inspiration, phone-cup kat atas, Kirah curik design Zack Zuhairy dan lukis ngan tangan, pastu scan and colour kat Paint.. Maklumlah, buta photoshop, heheheh~~ This is the design i really want to, tapi tak de rezeki~~
So, heheheh....
Lepak2 la...
Mak marah pon, takperla...
Sib baik kos buat semula, mak abah bayar...
Kirah sengih jer, heheheheh~~

P.S: Mak, abah, memang tak baca sini, but I wanna said that, walaupun abah and mak tak seselamber, dan se-rock Kirah, serta merejek kad Kirah, I tetap sayang both of you, sampai bila2... Thanx for veing such a super great parents for a super-duper crazy+sengal daughter~~

3 801 terlepas cakap!!:

aisah hanafi said...

padan muka hang!

imHepPie said...

ilek laa...tu je pon...byk lgi benda len mak abah wat smata utk weding kak...tgk laman umah clear seclear clearnya abah wat sensorang...mak siap p pdg besar cari door gift...n dats make me quite jeles okeh

schakeyra said...

ecah: alhamdulillah jer~~

mimie: yer, baik, saya kan dah cakap saya bersyukur~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...