.:Followers That Cheer Up My Blog~~

6 Aug 2011

KUIH CARA vs KUIH TAKOT-LAKI!! Eh, bukan... vs KUIH TAKOYAKI!!

Malam ni, ingat nak baking for the very first time, after 25 years live on the earth... Memang tak pernah sebab mak Kirah jenis yang buat kerja cepat, so kalau Kirah kat dapur, mak selalu claim Kirah lebih kepada mengacau... So itula sebab kurang pandai sikit "mendapurkan" diri... Elehh, padahal alasan pemalas ke dapur... Pepe pon, sila tarawikh dulu!!!

Okay sambung... Kirah siyes minat memasak, tapi bukan rajin memasak, berbeza yer... Means suka try masak resepi yang baru, tapi tak suka masak hari2... Dasar pemalas betuila anak dara Puan Natikah ni... Tu pon gedik nak tawen!! Ooops!! Bukan, bukan... bukan Kirah pergi pinang dye, dye yang datang pinang Kirah eh, heheheh~~

2-3 hari ni takde feel nak makan apa yang dijual... Maybe dok teringat bazar kat Baling lagi... Haish, camna ni, nak tawen2 sama orang Kulai, nak menetap pon kat Kulai, hati dok kat Baling lagi... Owh.. 


By the way, sejak akhir2 ni, agak gile ke dapur sikit. Bukan memasak, tapi mereka-reka masak... Masak dari resepi, kiranya cubajaya... Dan, sejak-dua-menjak ni, dah sangat jatuh hati sama TAKOYAKI... Aper tu takoyaki? Bunyi dam macam tempoyak+kaki=tempoyak lenyek ngan kaki... Ok, mengarut!! Masa Incik Epul tanya Kirah haritu, Kirah jawab jer, cekodok Jepun, inti sotong, hahahaha... Kelako jugak explaination tu... Ekceli, rupa dye cenggini...


Skang dah sangat fall in love sama takoyaki especially yang dekat JUSCO Taman U, Skudai...  Sebab jauh, jadi ada hati mau buat homade TAKOYAKI... Tengok ingredients macam lulus jer nak buat... Cuma satu jer, mana nak cari pan macam ni?

Elektrik punya pan... 18 lobang!! Okay, terlebih advance untuk beginner cam Kirah!!
Paling sikit, 7 lubang... Lulus! Dapur gas je, lulus lagi sekali!!
So, kalau ada sesapa ada info pasa lokasi mende ni, atau ada yang sudi nak tolong belikan, do let me noe ya!! However, ada jugak yang guna pan kuih cara, cuma rupa dye kurang hensem sikit...


Rasanya, rasa2 sama, cuma bentukla, lonjong sket~
Lagi advance, tengok ni:

Ni kuih cara, tapi pakai pan takoyaki, hahahah~~
Takperla, malam ni try bake dulu, mengesan kebijaksanaan memamasak dulu, kalau lulus, esok, wajiblah hunt for that pan!! So sesapa yang ada info, sila let me know okie dokie?

3 801 terlepas cakap!!:

ilahjy said...

salam t.kasih sudi masuk dapo ilahjy
acuan yg 7 lubang tu dibeli dari sorg kawan dari NEGARA BAHRAIN. selepas tu selang beberapa minggu terjumpa pula yg 7 lubang tu di carrefour wangsa maju yg kebetulan baru masuk pasaran hari tu di situ.. terus ilahjy beli..harga yg c4 punya dekat 60rm kalu tak silap dah lupa 1 tahun dah be;i..cuba cari ya di c4...atau cari di blog cik mimi org penang di mmg menjual acuan ni semua dia ada...

schakeyra said...

Dah contact that woman... tak sabar!!! Nak takoyaki~~

schakeyra said...

page akak best!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...