Gambar grab from internet... Hehhehe~ Tipu!! Ini hasil Kirah buat!! Ooooh!! Burok!! |
Seriusly kat Johor, lum pernah jumpa lagi...
Kirah dah makan since darjah 3 lagi... Tapi unur 25, baru tahu nama kuih ni..
Nama dye, Kuih Apam Perlis atau Kuih Tangkup, atau ada gak yang panggil Kuih Seri Bulan...
Selama ni, kalau nak suruh abah belikan, Kirah cakap camni: kuih yang warna kuning, macam karipap, inti kaya kaler hijau tu...
Panjang giler nak explain.... Hehehhe~~
Hari ni try buat... Kulit Kirah buat, tak gebu sangat...
Mungkin kurang soda bikarbonat / serbuk penaik kot...
Siyes, tak pandai nak guna both of them...
Inti plak, ada jugak rasa cuma kurang manis...
Teeet!! Gagal!!
Resepi Kirah amik kat blog aainaaroslan.
Buat inti dulu yer... Sebab masa masukkan inti, inti tu kena sejuk...
Bahan inti:
- 2 biji telur
- 2 cwn santan
- 3/4 cwn gula
- 2 SB tepung kastard
- 2 SB tepung jagung
- daun pandan/perasa pandan
- secubit garam
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara penyediaan inti:
- Campur semua bahan kecuali daun pandan. Kacau guna whisk or sudu hingga sebati/rata...
- Tapiskan dan masukkan ke dalam kuali.
- Kemudian, masukkan daun pandan. Kacau dengan api sederhana hingga pekat. Biarkan sejuk sebelum diisikan pada kuih..
Bahan Kulitnya:
- 2 cwn tepung gandum
- 2 1/2 cwn air
- sedikit garam
- 1 sk baking powder
- 1/2 sk soda bikarbonat
- 1 biji telur
- sedikit pewarna kuning
Cara-cara penyediaan kulit :
- Campur kesemua bahan. Blender dan tapis.. (adunan akan kelihatan cair)
- Kemudian masak seperti masak kuih dadar or pancake.Masak sebelah je.. Tak perlu terbalikkan.
- Setelah masak angkat dan letak di dalam pinggan..
- Isikan dengan inti kastard yang telah dibuat tadi..
- Kemudian lipat dan tekan hujung kuih
Ada satu, yang lain sikit kat myresepi. Nanti, nak try yang ni pulak!!
So tryla... Kirah dah try pakai resepi Aainaaroslan, tapi sebab first time, so macam cacat2 jugakla...
Hahhaha... Hari ini yang gagal, tapi spagethi ku hebat!! Hahahah perasan sendiri~~
Cuba lagi yer Kirah... Esok try BAKED MACARONY plak, yeaay!!
0 801 terlepas cakap!!:
Post a Comment