.:Followers That Cheer Up My Blog~~

28 Oct 2009

Nasihat ABAH~~

.:Benarlah khabar itu,

Dunia akhir zaman, orang yang baik itu semakin hilang,
Dan pemerintah yang kejam itu pula disanjung-sanjung

Tidak perlu berkata pada orang lain, keliling aku, cukuplah…
Aku sendiri kurang join dengan geng2 surau…

Makanya, aku sendiri dapat hasil yang sama…
aku buat baik just for nothing
Orang lain pulak dapat kebaikan,
dah satu hal,
tambah lagi, aku dipersendakan…

Kadang-kadang,
Terfikir juga aku,
buat apa kita buat baik?
walhal kita tahu,
hasilnya, pada pandangan sesetengah orang,
tak ada nilai pon…
Lebih teruk lagi,
bila kita punya usaha, orang lain yang dapat nama
Macam kisah lembu dan sapi….

Disebabkan itu, aku banyak menangis…
Dan abahlah antara orang yang aku cari..
Katanya...
Biarlah.. kita buat yang terbaik,
niatkan ke atas jalan Allah…
Kalau kata ada hasil yang baik,
Alhamdulillah, Allah itu Maha Penyayang…
Jika kita mendapat dugaan yang tak diinginkan,
itu kerana Allah lebih sayangkan kita..
Allah tahu kita mampu, sebab itu Allah duga kita…

For those nasihat, kredit to my abah…
Bukan seorang ustaz,
Tapi GB yang skali pandang macam ustaz…

Kepada orang di luar sana, kalau anda usaha, hasilnya milik orang lain, ingat satu perkara,
what u give, u get back, what goes around, comes around…
bukan mintak dajalkan orang lain...
ingat lah, Allah itu Maha Adil..


Notakeciksangat: selalu jer gaduh ngan abah tentang isu-isu dunia... Gaduh cam betui2, tapi it just a fun thing to do.. suka abah kuarkan pendapat dia.. heheheh jangan marah ye abah.

7 801 terlepas cakap!!:

mamai said...

sebab tu ramai yang suka bercakap sana sini jual nama

imHepPie said...

baca tajuk pon cam da sayu tringat abah..wuu rindu nk balek

Anonymous said...

ywen:tau da pon,kn??

SCHAKEYRA said...

mamai: yup, tapi kenapa org camni yang orang suka dan agung2kan...

imheppie: rindu gak mau gado2 sama abah...

ywen: tau apakah??

laki cikgu kimia said...

abah memang slalu ade je idea. pelik gak kan

arnamee said...

Salam..

anem pun selalu dgn abah demikian.
aiyak..

erm, pepun yg baik , yg betul akan memang dlm pe pun, cuma lambat.adehh..;p

SUXX said...

Yup setuju.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...