.:Followers That Cheer Up My Blog~~

16 Aug 2009

Keindahan Marwa El-Sherbini

Aku buka satu page, tak ingat site dia, and aku bukak sebab terpandang gambar kat atas ni... Subhanallah... Cantik sangat!! Tapi, kat bawah tu ada satu cerita... Nak konfirmkan cerita ni, aku bukak beberapa page yang kebanyakannya terdapat dalam blog-blog muslim... Dalam media elektronik yang lebih formal, erm… belum pernah jumpa… Kenapa? Ada muslihat di sini...
Kisah yang aku baca, secara ringkas mengenai seorang muslimat Mesir di Jerman, Marwa Al-Sherbini. Ada banyak versi aku dah baca, tetapi asas ceritanya tetap sama. Okay, begini ceritanya (copy dari site lain nih...):

Ogos 2008: Marwa telah memfailkan saman kepada jirannya, Alex, yang menggelarnya sebagai ‘Terrorist’, kerana beliau berhijab. Diulang, beliau digelar ‘Pengganas’, kerana beliau B.E.R.T.U.D.U.N.G. !! Ada juga kisah yang aku baca, lelaki ni cuba tanggalkan tudung Marwa...

Julai 2009: setelah mendengar hujah kedua-dua pihak, mahkamah mendapati lelaki tadi bersalah dan dikehendaki membayar denda 750 Euro. Wah, adilnya mahkamah Jerman… Nanti dulu!! Jangan nilai terlalu awal. Ceritanya belum habis… Tau tak apa berlaku sesudah itu?

Lelaki ini telah menerkam ke arah Marwa, dan menikam mangsa 18 kali!! Ya, memang tak salah baca, 18 KALI dan dia meninggal tatkala itu juga, sambil dilihat anaknya yang baru berumur 3 tahun. Dan Marwa ketika itu mengandung 3 bulan… (Ada juga kata 4 bulan...) Tragis bukan?

Belum cukup tragis, ada lagi... Suami Marwa yang melihat isterinya ditikam terus menerkam ke arah lelaki tadi untuk menghalang (ada yang mengatakan dia ke arah Marwa untuk cuba menyelamatkannya..) , dan...

............

... suaminya juga ditikam 3 kali. Dan lagi, tidak cukup dengan itu, pengawal keselamatan yang ‘melihat’ kejadian tadi telah bertindak menembak suami Marwa. (Alasannya berdasarkan seorang pemerhati berkata tentang suami Marwa, “Dia bukan seorang yang berambut perang, jadi dia tentu penyerangnya.”) (Nampak sangat betapa butanya mata diorang ni!!)
Apa maksud semua ni??

Bagaimana logik seorang perempuan ditikam 18 kali di DALAM MAHKAMAH, tanpa ada seorang pun yang bertindak menyelamatkan wanita ini, melainkan suaminya, yang akhirnya kerkesudahan DITEMBAK PIHAK BERKUASA DI SITU.

Tidak mungkin kejadian tersebut berlaku terlalu pantas sampaikan tak ada orang sempat nak selamatkan Marwa. Tikam angin 18 kali takkan secepat tu... 1 saat untuk 1 tikaman pun hampir mustahil!! Maka tidakkah terfikir kenapa reaksi manusia di situ terlalu lembab? Bengong!!

Itu isu pertama, isu kedua kenapa ramai yang tak tahu... Seakannya media barat cuba menutup isu ini. Langsung tidak dihebohkan. Lebih kurang kisah Palestin dan Yahudi yang disorokkan kisah sebenarnya... Adakah kerana darah orang Islam tidak sama dengan darah mereka? Gila!!

Mungkin ada antara yang membaca entri ini berfikir bahawa ini hanya isu kecil, menganggap tidak perlu dihebohkan. Ini bukan soal peka semata-mata, cuba anda fikir, kalau Marwa boleh ditikam 18 kali dalam mahkamah, ‘tanpa disedari’ maka adakah mungkin mereka2 ini, apatah lagi kisah pembunuhan demi pembunuhan yang berlaku kat Gaza, di Tebing Barat, di Darfur, dan yang terbaru di China.



Sampai bila? Sampai bila baru dunia harus berkata ‘cukup’.

10 801 terlepas cakap!!:

imHepPie said...

wuuu sdeh ar...
sian anak dia...mmg celaka arr itu orang jahanam huhhh

SCHAKEYRA said...

tau takper.... dah tengok video.. that one seems so sadis...

adyri said...

sian kat ko baru tahu.

sejak islam ni digelar terorist, makin ramai western people masuk islam sbb diorang mencari knp islam begitu dan begini. last2, kebenaran yang mereka jumpa.

sebutir bintang kecil said...

amat menyayat hati. serius x penah tau ttg kisah ni. betapa umat islam di tindas. speechless....

yoro okino said...

betul ker nie?
tikam 18 kali tanpa ader orng kasi reaksi aper2?
giler nyer manusia...huh~~~

HEMY said...

negara islam sendiri tak bersatu walaupun masing2 kuat dan kaya..nk buat camne...huhhhh

israel pandai..bersatu..dia suh dunia gelar org2 ni terorist..padahal diorg tuntut hak sendiri..tp sbb digelar terrorist..terus jadi musuh

bijaknya israel..islam??adee..sama sendiri pn berbunuh2an..

tp kes ni aku baru tau dr sini..binatang betul semua tu..apa jadi la anak dia 3 tahun tu

Bro_mie said...

sbelum mimie cincang pembunuh tu, bagi kat bro dulu tikam 18 juta kali!

SCHAKEYRA said...

(yusri)
apa yang aku baru tau? kisah ni ker, atau ttg btapa umat islam ditindas? dah lama dah tau, cuma baru ada post hehehehehe~~

(bintang kecil)
benar, ramai tatau sbb menda ni tak di war2kan.. agenda baratla katakan...

(yoro)
memang gila, buta hati n buta perut... betapa butanya mereka tentang Islam...

(hemy)
tak payah kata Islam dunia. kita kat mesia pon sama jer... melayu sama Melayu pon gado... gado lak sbb nak perjuang kepentingan bangsa n agama lain... bodoh!!

bab marwa, tahla... citer dye sampai situ jer... suami dia yg kritikal, anak dye, sume tatau per citer....

(bro mie)
huhuhu... orang camni takleh bunuh camtu.. kena siat jer idop2... wahahaha... ganasnya aku....

SCHAKEYRA said...

(yusri)
apa yang aku baru tau? kisah ni ker, atau ttg btapa umat islam ditindas? dah lama dah tau, cuma baru ada post hehehehehe~~

(bintang kecil)
benar, ramai tatau sbb menda ni tak di war2kan.. agenda baratla katakan...

(yoro)
memang gila, buta hati n buta perut... betapa butanya mereka tentang Islam...

(hemy)
tak payah kata Islam dunia. kita kat mesia pon sama jer... melayu sama Melayu pon gado... gado lak sbb nak perjuang kepentingan bangsa n agama lain... bodoh!!

bab marwa, tahla... citer dye sampai situ jer... suami dia yg kritikal, anak dye, sume tatau per citer....

(bro mie)
huhuhu... orang camni takleh bunuh camtu.. kena siat jer idop2... wahahaha... ganasnya aku....

♥ Cik NaD ♥ said...

sgt tragis.. rse nk nanges je bace...
nape meka jht sgt.. menci2.. cian ank die..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...