.:Followers That Cheer Up My Blog~~

10 Feb 2014

Al-mulk sebelum tidur~

Bismillahirahmanirrahim...
Assalamualaikum...
Hi readers...

Hahahha readers la sangat, ayat2 berbaur poyo ala-ala blog femes...
Dont worry, I know bout my blog very the well done...
Kalau ada pon, member2 yang jumpak link kat FB, then bukak, sekodeng2 and tolong gelak...
Bukannya ada follower atau kipas-susah-mati pon..
No worries, I just love the way I am blogging...

Curi masa sikit even dah pukul 12.++ a.m..
Nak tidur, tapi apalah salahnya kongsi sedikit sebanyak ilmu...
Padahal esok pagi sampai tengah hari, kena iring budak sukan, petang pulak ada kuliah...
Percaya tak, a woman teacher, yang overweight, boleh jadi jurulatih@juruletih pasukan olahraga merangkap guru pengiring... Wow, tercabar sangat, so kena make sure next year, ada rupa jurulatih..yang nampak fit!!
Berangan...

Sebenarnya nak share pasal Al-Mulk..

Al-Mulk tu surah dalam quran, yang bermaksud kerajaan...
Mula kenal al-Mulk masa kat SMKAB dulu...
Baca before tidoq..
Masa zaman kat SMKAB, buaih sungguh...
Bila balik prep, supper, terus buat2 lena...
Orang gerak suruh baca al-Mulk, buat2 tak sedaq la konon...
Mujurlah, dalam 1001 kenakalan, masih ada ruang2 kebaikan... Alhamdulillah..
Sekarang, try untuk baca, susah nak dapat hari2 tapi sekurang-kurangnya, kita try the best...

Based n my readings sikit2...
"Anas bin Malik meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: "Satu surah membela pengamalnya sehingga ia dimasukkan ke dalam syurga iaitu: "Maha Berkat Tuhan yang menguasai pemerintahan".(surah al-Mulk)"(Majma' al-Zawaid - perawinya dinilai Sahih)
Ibn 'Abbas meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda mengenai surah al-Mulk : "ia adalah surah pelindung. ia menyelamatkan (pengamalnya) daripada azab kubur." (Riwayat al-Tarmizi dan dinilai Hasan Gharib). "

So, cuba-cubalah amalkan... Ayat quran ni, sepotong perkataan, insyaAllah, sangat bermanfaat untuk kita..
Apatah lagi satu surah~

1 801 terlepas cakap!!:

Maria Firdz said...

Nice sharing.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...