.:Followers That Cheer Up My Blog~~

21 Nov 2012

Masterchef's Gadget

Sekarang ni semua orang ada gadget canggih2...
Ada yang pakai Samsung tab, Samsung note, ada pakai Ipad.... Iphone... Isetan... Eh, I setan bukan...
Tapi, hebatkan? Budak kecik umur 2-3 tahun dah bleyh slide tab/smartphone tu...
For me... Cukupla sebijik basic nokia, and sebijik Samsung Ace...
Samsung Ace ni beli habuan nak snap gambar time emergency....
Sebab sebelum ni memang handfon basic jer.... Kesian kan???

Ekceli, memang nak cerita pasal gadget, tapi I'm not story-ing about that gadget...
I do addicted about gadget...
The kitchen gadget.... Wink3x

The first thing ever that I've bought was a mixer...
Exactly, mine!!
Coz masa tu SGC love to make pudding and chocolates, konon2 malas nak kocak2 pakai tgn so I beli this item...
Bergunala jugak....

Tak lama lepas tu, rasa cam eksaited nak buat kek...
So, SGC beli oven...
Pergi Tesco sama siCantikManis Aisahanafi....
Konon2 masa tu dapat reger murah...
Tak ingat either RM119 ker RM109 camtu brand Pensonic AE-19N
Apa yang tak bestnya, 2minggu after I've bought this oven,my fren beli jugak brand dan model yang sama, di Tesco yang sama dengan harga RM89...
Bengang gila!!!
Walaubagaimanapun SGC dah digunakan beberapa kali... buat kek, biskut, and cream puff....


Pastu ketagihan terhadap kitchen gadget meningkat naik tanpa henti pada tahun ni...
I've bought a juicer,
3 in 1 juicer, brand Cornell dengan harga RM129.90...
Rasa cam dah murah sebab 3 in 1 kan...
Pun beli di Tesco...
2 minggu pastu SGC pergi Tesco lagi... (Yerla, tesco tu 1 km jer dar rumah....)
Guest what!!.
RM99.90!! Damn, Tipah tertipu lagi...
Baru guna juicer sekali, and blender sekali... Miller masih belum guna....
Faktor jarang guna, sebab dah ada blender kat umah...

Tak cukup dengan offline, skodeng plak segala coupon online...
Sebab suka makan waffle,
Terus rasa macam konfiden nak buat waffle....
Jadi, kenala beli waffle maker...
Mula-mula nak beli offline, Empress sandwich maker/ wafer maker/ grill, di Cosway...
Tapi tahun ni, Cosway dah takder keluarkan...
So, masa ronda2 online, sekali nampak jual online reger RM88.00 includes postage..
Kalau cosway pon RM129 kalau tak silap...
Tak fikir 2 kali, trus grab...
Baru guna sekali, dan belum berjaya buat waffle...

Dalam masa yang sama, terasa pulak nak buat ais-krim sendiri....
Berangan pulak nak beli ice cream maker...
Jumpa deals ni...
Ice-cream maker double bowl + Cone maker = around RM300 jer...
Masa mula2 deal tu, terlepas....
Frust jugak...
Tapi bila ada deal yang kedua, pon SGC tak beli....
Sebab SGC dah beli, online... Harga RM150...
Single bowl... Sebijik macam ni...
Baru sekali guna!!

SGC easa macam tak lengkap sebab takde cone maker...
Tapi my sis cakap, tak perlu...
Oklah... masa tu pun memang tak berapa nak beruang...
I mean ber-wang....

Agak2la, kenapa SGC beli online for both items?
The reason ialah produk2 ni susah nak cari offline...
Kalau ada jual pun, jauh lebih mahal...
 tak ada..
kalau ada pon lebih mahal...

Kiranya, berbaloi jugakla!!

Then, lately ni, rasa macam microwave tu ohsem....

sebab rasa, kalau panaskan lauk, cantik dengan microwave...
Just imagine, nasi lemak dah siap sambal semua camana nak panaskan?
Kirah pernah panaskan dengan rice cooker, and goreng pun pernah!!
Buruk!!
My husband pon nampaknya mesra microwave, so harap2 rajin lagi lah dye memasak...
Beli kat Tesco again!!

Yang ni, berbaloi, sesangat, brand Shell, model R-202...
Harga biasa RM279...
Kirah beli dengan harga RM179...
Dalam 1 minggu lepas tu pergi tesco, harganya kembali RM279!!
Nasib baik~

Tak habis lagi....
Baru-baru ni,SGC makan Crepe2u..
Sedap sungguh!!
Rasa macam apam balik versi rangup dengan variety fillings...
Terus tertarik hati dengan crepe maker kat kedai tu....
Skodeng2 online, tak jumpa plak...
Lastly, nampak my fren post kat facebook...
Model ni!
Terus order secara tak sengaja, hahahaha...
Waiting for delivery...

Last but not least...
Satu yang SGC tak terfikir untuk beli tapi terbeli...
The Shake n Take...
Berangan blehla wat jus macam2...
saiz pon comel jer...
Padahal, blender kat rumah ni, dah ada 3 tak termasuk yang ni...
Takperla, who knows it will be useful soon...
Beli kat https://www.facebook.com/pages/Your-DIY-project-supplies/462634160446712 


Ada satu lagi benda yang teringin sangat nak beli...
The bread maker...
This is the breadmaker brand Empress from Cosway...
Dah lama rasa nak beli...
Tapi husband kata, buktikan dulu, it is worth to buy...
Kalau tak, hahahhaa terperuk jerla...
Oklah, sementara nak beli, bolehla SGC kumpul kupon cosway dulu, so boleh beli dengan harga murah sikit...
Encik husband, tunggula, nnti masak untuk u.. hehehhee..

Kalau ada readers kat luar yang baca.... Kalau ada la...
Rasanya macam tak ada...
Yela, setahu SGC, blog ni just a foreveralone blog...
Actually, ni bukan post nak menunjuk... Tapi cuma nak share my addictive...

NOTAKAKI: Saya mahu lebih rajin memasak nanti!! Dan mahu belajar jahit baju kurung~

6 801 terlepas cakap!!:

mOnaLieXa said...

hik3..im ur silent reader ma..bru nk komen sbb u kt xde org bc kan..ekceli ak sllu bc ko nye blog..sbb ko pndai b'cite..chaiyok2 kyky! support u!!!

Mummy Akmar said...

Waaah...semua gadget2 ni saya pon MINAT!!! I LOVE BAKING TOO!!

JOM~
Nak invite join 1st Giveaway Blog Qashmere
Banyak hadiah yang menarik untuk semua.

hatif iezyan said...

keyra, yg wafer maker tu hg bli ktne?

Si^Gemuk^Chomel Schakeyra-Kyraz said...

@mOnaLieXa mona, ni namanya merepek kerepek

Si^Gemuk^Chomel Schakeyra-Kyraz said...

@Mummy Akmar ni bukan minat baking, i just addictd dengan kitchen gadget, hahahhaha.... buatnya, boleh kira berapa kali jer~

Si^Gemuk^Chomel Schakeyra-Kyraz said...

@hatif iezyan yan, beli kat groupon kalau tak silap...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...