.:Followers That Cheer Up My Blog~~

19 Sep 2012

Entry buang masa: Kasut sekolah

Tak tahu apa nak taip...
Dan seperti biasa, tak ada masa nak cerita...
Alasan pemblog tak cukup tegar macam Kirah....

Ekceli, I just lost my father in law, 1 september yang lepas...
So, I have to go thru a lot of thingy...
macam uruskan tahlil for 7days directly...
Rasa sedih jugak sebab umur perkahwinan, baru 11 bulan...
Siyesly, I wish ada lebih masa nak happykan my late FIL..
Nak bawak dye jalan2 pusing Johor ke, pusing Malaysia ker...
But it just stand as a wish now...

A week after that, proses memengantukkan diri masa jadi pengawas peperiksaan UPSR!!
Sumpah, ngantuk gilos!!!
Paham2 lah, dasar tak biasa berjaga waktu pagi....
Tahun depan kena mintak sekolah sesi pagi....
Barulah cargas!!

Jadi pengawas peperiksaan, apa yang aku dapat?
Believe me, gaji bulan, penuh, tambah lagi elaun pengawas periksa, sekolah sendiri, takyah pergi!!
Pergh, berdarah hidung la kalau yang anti-cikgu baca...
Hahaha... itu yang orang nampak....
Padahal, kalau diberi peluang, tak berminat pun nak pergi jadi pengawas UPSR, SPM, lagi2 la mintak simpang...
Tercabut skru lutut oh!!

So, masa jaga periksa hari tu, disebabkan boring, tatkala diharamkan bermain enpon, apatah lagi FB,
Kirah sekodeng la budak2 yang amik UPSR!!
Muka haruslah serius gile ok!!
Ngeri dorang nak angkat muka....
Hahahha... kompem dorang rasa seram dengan cikgu Kirah...

Sambil mengawas, tengok muka budak2, tengok nama, tengok baju, tengok kidal ker normal...
Kiranya memang banyak masa lah mau tengok budak2 punya perangai...
Lastly, one thing that Kirah macam tertengok lantas terfikir panjang, dan lagi punya idea untuk menaip, adalah kasut sekolah!!

Jom naik mesin masa jap, kembali ke zaman sekolah~~

Masa sekolah rendah, Kirah pakai kasut yang pakai pelekat zap2 tu...
Hahaha apa tah nama pelekat dye....
Pakai kasut pun takde cap...
Masa tu ada satu cap apa tah, RM30 lebih, mmg mahal...
Bata ker, B-first ker, tak ingat...
Kasut sekolah rendah... Ini versi kaya... Kalau versi kirah ada satu jer zap2 tu~
Ala2 kalau zaman tu pakai beg SWAN < memang kaya!!
tapi sekolah rendah sangat inesen, tatau nak request...
Cap ayam pun ok, janji tak koyak!
Masuk darjah 3 atau 4, pakai kasut hitam, pengawas lah katakan!!

Sekolah menengah baru pakai kasut tali (putih),
malu oh pakai pelekat... bak kata budak perempuan bajet ohsem, "tak macho lah!!"
Paling ohsem kalau pakai kasut pallas jazz..
rasa gempak habis..
Kapur + nila UJALA setengah botol = kasut warna purple!! Double ohsem!
Kirah masa first 2 years, form 1 and form 2. mmg tak sampai hati nak mintak duit beli kasut Pallas Jazz sebab reger masa tu RM22.90, mahal!!
So pakai yang rupa lebih kurang, tapi murah sikit... kasut Warrior...

Masuk form 4, form 5 baru mampu pakai Pallas Jazz...
Pi kelas prep pon pakai Pallas Jazz...
Prep, kasut hitam, tapi Pallas Jazz ni 'jahat' sikit sebab tapak getah dye kaler putih, hahahha selalu jer kena sound ngan warden, tapi aku selalu wat tatau jer, sbb rasa cam ohsem...

Kasut prep macam yang hitam tu, tapi ada 3 jer lubang untuk tali...
Tapi tengok budak sekolah rendah sekarang, kasut semua pakai tali...
Ala2 kasut All Star..
Ala2 kasut takraw pun ada... siap ada line hijau lah, merah bagai kat tepi..
hahahaha... yang pelik, kalau sekolah rendah ni macam fenomena...
Sorang pakai, semua ikut, hehehhe~

Kasut budak sekarang!! pandai btul budak sekarang, muda2 dah ikat tali kasut
Contoh, tahun lepas, Kirah pergi jaga peksa satu sekolah ni, boleh kata, 70% darinya pakai jam G-shock kaler2...

Hahaha...
Kali ini, cerita tak ada motif pun..
Sekadar nak share pengalaman perangai murid2...
Seronok tengok murid2 ni...
geram memang geram..
dalam geram, selalu jugak ketawa tengok perangai diorang, heheheheh...

1 801 terlepas cakap!!:

OnE_nIeZuKa said...

mari la join ga sy
http://oneniezuka.blogspot.com/2012/09/giveaway-saya-nak-makeup.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...