.:Followers That Cheer Up My Blog~~

29 Oct 2011

My Dream Veil Contest by Non-Cinderella Story

Di suatu ketika, melalui rakaman yang tidak disedari...

Mr. K : Weh Mr. M, ko perasan tak si Kirah tu asik dok gugel jer pasal veil...

Mr. M : Yerla.. aku ni dah naik penat dok gerak sana sini dok tlong dye pergi sana, sini...

Mr. K : Tula, aku pon dah penat tolong cari. Dok cari and tengok veil sampai lebam.. Muntah aku...

Mr. M : Dah tu... Apa kena mengena dengan kita...

Mr. K :  Ritu aku terbaca, message dye dengan tukang jahit, katanya, baju pepel dye belum ada veil...

Mr. M : La naper camtu...

Mr. K : Kain dye bagi ritu mmg untuk baju jer... Rasanya dye lupa nak beli kain untuk veil...

Mr. M : So?

Mr. K : Ko tak kesian ker kat dye.. Dye dah bg kasih sayang dye kat kita... Skang aku tgok, duit dye hari2 menipis kat bank coz setel hal kawin..

Mr. M : So?

Mr. K : Ish patutla ko ni kena keja ngan aku, lembap betul... Ok, gini, ada satu contest, semalam dye pergi sana, so aku ingat nak tolong dye...

Mr. M : So, camana... 

Mr. K : Ko ni tak habis2 dengan so ko.. Ok, meh sini, aku bisik..

Mr. K berbisik kepada Mr. M
(psst... ko cari.. bla... bla...)

Mr. M : ok...

Selepas beberapa minit....

Mr. M : Ni apa yang ko nak... So?

Mr. K : ko ni, tak habis dengan so.. Aku taula, orang selalu pgl nama ko nama omputeh...Sekali lagi ko cakap 'so', aku reject ko...

Mr. M : Yerla... (sambil buat muka annoying giler...)... Skang ko tunjuk, apa ko nak buat dengan semua ni...

Mr. K : Ok, tgok, aku wat magic dari apa yang ko jumpa...
+
+
=
The design of veil idaman Kirah..., 2 layer, fingertips long, pearls beadings, purple colour
KIRAH LOVES BOW ON THE VEIL~

Mr. M : Aku taknak so-so, tapi aku tak paham kaitan semua ni. Leyh tak ko yang 'bijak' pandai explain kat aku...

Mr. K : Ok, gini... this is the main inspiration... The bow... banyak yang akan kita jumpa kalau kita google bow veil. Tapi, ada tak yang islamic / hijab style... Tak ada kan? Ini yang aku nak buat bagi ada.... Mula-mula, kita tengok part potongan dye, aku amik macam ni... Oval shape~
Pic from non-cinderella-story
Mr. K : Dye lipat dua so jadila bentuk macam 2 layer...
Pic from google 'oval veil'. Abaikan aksesori tambahan di dalam pic..

Mr. K : panjang  based on the chart, fingertips length rasanya... Try tengok sketching tadi, piece yang dalam tu dalam 1.0m, while yang luar pendek sikit 0.8m.

Pic from http://non-cinderella-story.blogspot.com

Mr. M : Material? 

Mr. K : Bow, gunakan satin ribbon... Then fabrik ingat amik kain chiffon/jojet sama dengan fabrik baju Kirahla..dye gemuk, kalau pakai net nampakla lemak dye...

Mr. M : Gile kau kutuk dye, kang dye baca, sakit kau...

Mr. K : Sorry kirah, u noe me aite, I just love fact, so the fact is... u memang bolat kan? Sojojet/chiffon ni will cover ur back sexily, means, cover tapi still napak shading2, comel aper... Alamak, aku pon dah ter guna 'so-so' ni...

Mr. M : Pastu, apa kena mengena pic yang lain..

Mr. K : Nasib baik ko tak  cakap so... Yang paling penting, the bow since Kirah selalu verangan to look cute... So, I just try to make her wedding look as cute as her wish... As she always said that she wants a memorable wedding, not a grand wedding, so kire ok la tu...

Mr. M : Yerla2 sambung.. Aku dah eksaited giler ni~

Mr. K : Gambar yang ni plak, its all about the way to decorate the veil... At first I wish to make the beads plus the bow only on the up side.. The pearls on the head side bentuk macam pieces of circle... Macam hiddensity punya... Tapi cuma tambah bow~ Kalau tak perasan, refer balik sketch tu~  Design ni sangat suweet, nampak soft jer bahagian bawah...
pic from : hiddensity
Mr. K : Tapi kalau ko skodeng design baju dye, it is so simple, so beading ni penting jugak untuk bahagian bawah dan tepi plus, ko tahu jerla, bukan buat kat dewan, kat rumah. So kalau di rumah, ada la jugak lepak2 kat luar... Kalau angin datang, terus melayang2... Kan ker nampak cam veil tak siap... Then, I redesigned it and wanna put the pearl beads around the veil like Kina's...
Pic from : Kina 
Mr. K :  tapi beza sikit, kina punya beads around teratur, kite buat Kirah punya macam serak2 sikit, macam dayana punya veil ni... Tapi buat around for those two layer... And the beadings takderla sarat macam Dayana ni, the pearls will be smaller, and lebih jarang2, I mean just put it so sweet and nice...

Pic from: Google of Baju bertandang Asyraf Muslim!! Awesome~
Mr. M : ooo...Beading dye ko rasa guna material apa...

Mr. K : Aku ingat guna bead ala2 pearl, macam Kina punya ni... and sekeliling dye, letakkan small-mix-size pearls beadings...

Mr. M : ooh... Kemasan tepi? (dalam hati: tanya jer keje aku, sbb aku tak de otak cam ko, kang aku cakap, kena marah jer...)

Mr. K : Ala, jahit tepi tudung biasa2 tu pon takper, tapi bagi dye nampak beralun gitu... 

Mr. M : kalau submit, agak2 menang tak?

Mr. K : menang tak menang, belakang citer, at least kita usaha...

Mr. M : Meh aku submit sekarang, jap gi, dye bangun tido, nahas kita...

Mr. K : Okies set... So, readers, senyap2 eh, jangan bagitau Kirah... Kalau ada sesapa nak try and error macam I ngan Mr. M, mehla... Best kalau menang... tak caye, try tengok:


1. Terbuka kepada semua pengikut blog Non-Cinderella Story. Bagi yg berminat untuk menyertai pertandingan, sila ikuti blog.
2. Buat satu entry bertajuk “My Dream Veil Contest by Non-Cinderella Story”. Sticky entry amat digalakkan.
3. Terangkan dan huraikan veil idaman anda dengan terperinci (Potongan, Panjang, Ton Warna, Jenis dsb). Tertakluk kepada satu veil sahaja dan veil bukan potongan “long trailing veil”.
4. “Link” entry tersebut dengan blog ini.
5. “Tag” 3 org pengikut anda dan maklumkan mereka mengenai pertandingan ini.
6. Tinggalkan link entri tersebut pada kotak komen entri ini.


Pemenang akan dipilih berdasarkan syarat-syarat berikut:
1. Entri paling kreatif, berinspirasi dan terperinci.
2. Realistik sesuai dengan “tagline non-cinderella story”. Maksudnya, janganlah veil impian anda tu ala-ala veil puteri dari kayangan dipenuhi batu permata dsb….(^^)
3. Tarikh tutup pertandingan ialah pada 31 Oktober 2011. Pemenang akan diumumkan dalam tempoh seminggu dari tarikh tutup pertandingan.
4. Hadiah akan diberikan dalam tempoh sebulan selepas pemenang diumumkan selewat-lewatnya 2/12/11. Kenapa sebulan?? Saya perlu masa untuk buat veil tersebut...(^^)

Hadiah Pertama: “Your Dream Veil” (veil as per request by the winner)
Hadiah Kedua: Veil jugak – yg ni ikut budi bicara saya nak buat veil yg cane.
Hadiah Ketiga: Sama mcm hadiah veil kedua…hehe
*Warna veil bagi hadiah kedua dan ketiga adalah mengikut kehendak pemenang.


Hebat ker Cik Lijah ni buat veil? Tengok eh...
Tada...
Cantik!!!




Mr. M : K, ko belum tag sesapa kan... Aku nak tag kawan Kirah yer!! Aku tag Mona Liza, IzyanTitin, and Renee.. Takder blog? Emel kan saje ur idea... 

Mr. K : Dah lama verangan untuk veil with bows camni...


P/S: Kuang asam korang dua, nasib baik korang baik join contest tok aku, kalau tak, memang aku belasah... Verangan to have a veil with bow without tiara... hahahahha~~ (post paling banyak pics~)... By the way, tau ker sapa Mr. K, ngan Mr. M? Tada...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

MR. KOMPUTER

MR. MOUSE

6 801 terlepas cakap!!:

Khairiyah aka Kerry said...

haha.keyra mmg kreatif buat cerita2 ni..

Cik Zimie said...

mr m and mr k.sabo jela.nice entry la kyra.comel jeeee.hehe

goodluck dear :)

schakeyra said...

Khairiyah aka Kerry: suka2 jer... Jarang sangat kalau nak menang tu, hahahahha~~

Cik Zimie: Itu jer yang terkeluar dari kepala otak yang tak berapa nak genius sangat ni~~ heheheh~~

dhiera said...

kreatif la kamu ni~ good luck!

MiYOKO SuKi said...

waaa...good luck!! sgt2 kreatip laaa

schakeyra said...

dhiera: kreatif ker, tak menang pon~~

miyoko: kompem tak menang dah hahahah~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...