.:Followers That Cheer Up My Blog~~

11 Oct 2011

Kenapa nenek pergi sekolah?

Hari ni, off topic kawin!!

Kakitangan kerajaan kerja sampai umur 60?
Wahahhaha, ni la topik paling panas within rakan2 guru...
Tau tak kenapa??

Ok, first, don't u think that ini meningkatkan kadar pengangguran...
Sebab peluang pekerjaan berkurang selagi mana, orang tak pencen...
Tu, ok lagi.. Yang paling geram, bertambah2lah penganggur terhormat, yakni, namanya bekerja, tapi lebih sesuai dikatakan makan gaji buta...
I'm not saying that everyone tapi memang ramai..
Yerla, what do you expect from a 60 years old man/woman to do at his/her age?
Itu dah kira warga emas ok??
And u will be familiar with this word....
"bagi orang muda la pulak, kami dulu dah buat dah..."
See?

Kirah just cant imagine, contohnya dalam bidang perguruan...
Ini, kalau kes cekgu biasa, bukan Guru Besar~
Can you imagine, a teacher at the age of 60..
Kalau yang masih steady, okla...
But, probably, terketar2 naik tangga, terketar2 nak tulis kat papan hitam, hahaha..
Pastu bila hari sukan, takleyh wat kerja berat2...
Siap kecikkan mata bila nak membaca, sebab mata dah kelabu asap...
Whoaaa... Kesian anak murid...

Ok, kes kedua, he/she probably akan mengajar cucunya sendiri...
Di sekolah panggil cikgu, kat luar panggil nenek...
Contoh, that teacher kahwin by the age 24, 25 ada anak...
Anaknya kahwin by the age 25 jugak, and dapat anak pada umur 26...
After 33years old, u are just 58, it would be probably ada cucu dalam darjah 1...
Funny aite? Hehheheh~~

Itu baru cikgu...
Macamana plak dengan nurse...
umur almost 60...
nak angkat patients...
Nak injek...
Nak tolak troli pon takde kudrat...

So, walaupun belanjawan 2012 banyak memberi kelebihan pada semua orang, ia agak weird untuk menerima keputusan meluluskan tarikh bersara 60..
Agak2la... macam cikgu, nak panjat sekolah 3-4 tingkat by the age 50++, logik ker?
Lainla kalau bekerja di pejabat dengan air conds, and everything is all bout ordering itu dan ini...

And ada sesetengah orang choose to pergi haji selepas bersara..
Kalau uols pencen at 56-58, gagah lagi sbb before 60 u dah berjaya sampai ke sana..
Ini, 60, baru nak pergi...
Ada tenaga lagi ker untuk buat semua tu?
Dan cuba tengok pula purata umur kita, hehhehe..
Takut jugak kalau tak sempat...

I dunno, tapi bagi Kirah, usia yang terbaik untuk berpencen is 55..
Cantik2 jer number tu, sesuai dengan kemampuan diri...
And I don't think so I love to be at the age of 60, baru nak berhenti...
I just wish, one day they ols akan kaji balik...
Abah had said, once kerajaan dah bagi, dye takkan kurangkan, atau reduce it kecuali subsidi minyak...
Macam gaji, kalau kita buat perangai, 'makan gaji buta', ada tak gaji kena potong...
Mana de... kan?
Tapi, I think, memang kena kaji balik...

Oklah, that's all...
This is just Kirah's opinion..
Bukan nak mengkritik...
Aper2 pon, thanx for the bonus and all~~

2 801 terlepas cakap!!:

shila said...

setuju sangat2... kat sini pun sibuk dok kata nanti panggil nenek n cucu jer lah... nak panjat tangga sampai tinggat 4 guna lbh kurang 15 mimit... tingal baper jer masa utk mengajar...huhu

schakeyra said...

hahaha, sabor jerla....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...