.:Followers That Cheer Up My Blog~~

17 Aug 2011

takoyaki versi TERKOYAKi~

Yeaay!! berjaya wat takoyaki...
Pojek bersama my bestfwen ever, sis YUANA!!
Abaikan daun bawang tu yer... Sepatutnya dye kat dalam... Yuana lupa nak put in!!
Bentuk bolat tak bolat sangat la... ala2 bentuk piring terbang...
And ada pulak lopong2 udara... konon-konon sebab dye nak bernafas....
Hehehehe sebenarnya tak pro langsung nak buat...


The taste... Serius cool macam yang kedai punya...
Yang kurang cuma bonito fish flake...
Tiga JUSCO dah Kirah redah dalam 2 minggu ni...
Bukit Indah, Tebrau City and Taman U....
Hasil: hampeh~
Agaknya doraemon lupa nak kuarkan pintu suka hati...
Jadi penghantaran ke Malaysia ditangguhkan dahulu~~


So, resepinya berbunyi begini...
Seratus peratus dicuri dari ilhamusafir:
Ni ingredients tepung:
1 cawan tepung gandum
- 300 ml air
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil garam
- 1 biji telur

Pepandaila agak, jangan terlalu cair...
Untuk inti,
kobis cincang halus.
- daun bawang
- sotong (beli baby kurita yang dah siap2 masak kat jusco)


Tapi sotong tu leh gak ganti dengan mende lain yang korang suka, udang ker, sosej ker, tuna ker... Tapi make sure dah dimasak~
Cara masak...


1. Panaskan pencetak/mould/pan... 
2. Sapu dengan sedikit minyak pada pencetak... 
3. Tuang bancuhan tepung 2/3 penuh... 
4. Letak sotong, followed by kobis cincang and sdikit daun bawang... 
5. Covered balik those ingredients ddengan bancuhan tepung... Biar ada berlebih-lebih supaya boleh dibolatkan... 
6. Biarkan masak sedikit, agak2 cukup gagah untuk digolekkan, golek ke permkaan yang belum dimasak... Sumbat sekali yang lebih-lebih tu masuk kat dalam mould tu... Masak sampai agak2 garing yang korang suka... 
7. dah siap... So, put on sos dye sama mayones and tabur fish flake and sea weed hancur


Pic taken from blog chef HANIELIZA
Disebabkan malas nk kisar seaweed, n dah puas tawaf cari fishflake, so mmg tak letak... sos dgn mayonis tak tuang, main cicah2 jer... malas nak buat sos dye, so sile cari japanese sweet sauce, n campur ngan mayones.. Sangat OK!!.. Kalau kicap manis kipas udang ker, jalen ker, tataula jadi ker tak, hehehehe~


So selamat mencuba...
bab takoyaki pan, try cari kat kedai barang2 india, kire pan untuk kuzhi Paniyaram
Tak pon, boleh order/beli sama Mimi (mimiazie72@gmail.com)
Susah2 sangat, pi cari pan kuih cara, as I stated before!!
So jom masak makanan negara doraemon dan ultraman...
Nak step masakan bergambar full? Tengok sini.
Tekoyaki... I mean takoyaki!!

4 801 terlepas cakap!!:

imHepPie said...

xda booth so x mcm real lgi xda feel kah3

Zizie Eazie said...

Waaa..suka mkn mende alah nii..
thanks for sharing resepi...
yummyyyyy :)

adik comel said...

balik rumah nanti sila masak untuk adik.... jangan malas2...

schakeyra said...

mimie: sponsorla booth, sebulan 2500, dekat jusco taman U..

Zizie: takder hal.. jom wat sesama...

adik: boleh jer masalahnya, sotong tu takde jual kat sana, wat inti lain, bolehla~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...